Scoil: Doire Beag (B.)

Doirí Beaga, Co. Dhún na nGall
Liam Mac Giolla Chomhghaill

1. Ainm Áiteacha. Comhgarach.
    Cladach na croiche. Tá stacan de bheinn fhada chaol ag síneadh amach os cionn na fairrge in Oileann Ghuala. Deirtear gur [chroth]? Feidlimidh Cam a bhí in Árain mar do Mhaol Mhuire na dTuatha, as an bheinn seo, agus gur sin an fath a bhfuair sí a h-ainm - Chladach na Croiche, no an Chroich.
    Is cosamhail go dtug Maol Muire leis mac de chuid Feidlimidh agus gur chuir sé an báis é. Mhionnaidh an fear eile go mbéadh ciútughadh aige.
    Bhí beirt clann Mhaol Mhuire ar scoil in Oilean Guala. Doibir Feidlimidh [ar]? faoí cuim go bhfuair sé mar seirbhiseach sa teach a rabh an da stócach a bainnt faotha. Thug sé leis fear aca oidhche amháin agus chroth se leis an bheinn é.
    Bhí se comhtrom le Maol Muire annsin.