School: Doire Beag (B.)

Doirí Beaga, Co. Dhún na nGall
Liam Mac Giolla Chomhghaill

An Mairtíneach
    Oifigeach saighdiúr dearg bhí na chomhnuidhe thuas fa Cúirt Gaoth Dobhair.
    San am sin bhí na daoine agus an Tighearna ag troid fá'n cíos. Sé'n Sagart 'Ac Pháidín, bhí na cheann urraidh ar na daoine.
    As siocair an méid cainnte bhí déanta ag an t-Sagart, fuair an Mairtíneach ordú breith air.
    Domhnach amháin tháinig sé féin agus sgaifte saighdiur go droichead Thoighe a'Phobail. Nuair a mheas siad an t-Aifreann a bheithráiste ag an t-Sagart, d'imigh siad suas go dtí an doras. Tháinig an Sagart amach agus dubhairt sé "leoga féin, an fear a leagfas lámh ar mo ghualainn is ar a ghualainn féin a bheidheas sé." Shiubhal an sagart suas giota tarraingt ar a theach. Lean an t-oifigeach é
    Seán Ó Baoighill