School: Doire Beag (B.)

Doirí Beaga, Co. Donegal
Liam Mac Giolla Chomhghaill

1. Stilearacht.
    Is iomda sgéal greanamhar atá innstí fa’n slilearacht, agus fa’n dóigh a bhfaighthi buaidh ar na “Rebchiní” a bhí sa tóir ar na stileóirí.
    Bhí sean stilleóir mór annseo fad ó shoin a dtugadh siad [Húdalan]? air. Bhí an lucht coimhead go geár sa tóir air, ach ní rabh dul aca greim fhághail air. Ceaca a rinneadh sgéala air, no nach dtearnadh. Fuaras amach ca rabh an goireadh a dheanamh réidh.
    San dóigh nach bfeicí iad a teacht chuaidh ceannphoirt na Rebchiní leis féin ar dtús go dtí an cró, agus an cuid eile seal tamaill na dhiaidh. Nuair a bhuail an ceanmphoirt isteach ar Húdalan Dubhairt se leis go rabh sé gaibhte sa deireadh. Ca’n fhuil a madaigh gan mheas arsa Húdalan.
    Le sin beiridh se greim ar an ‘péas’ tugaid leis ann a dhá laimh taobh amach
    1. products