School: Doire Beag (B.)

Doirí Beaga, Co. Donegal
Liam Mac Giolla Chomhghaill

1. (continued from previous page)
    agus leag sé lámh ar a ghualainn. Tharraing sé a chlaidheamh. Tháinig fear mór amach ag an choillidh agus cloch gualainne leis. Bhuail sé an Mairtíneach le urchar dí. Thuit seisean. Chaith bean seal thart air agus é ina leath luighe. Chruinnigh sgaifte agus ní rabh ann air cé b'fhearr a bhualadh; cloch nó smaichtín ar bith ba dheise do'n láimh. Thóg fear airteagal mór iarainn ó bhun an dorais, a bhí fa choinne glanadh do chuid bróg air. Bhuail sé buille uathbasach eile bhí an Mairtíneach marbh.
    Bhí na saighdiuirí chun tosaigh san am seo, agus thóg siad leo an corp suas na Cúirte.
    Annsin b'éigeann do na fir imtheacht ar a sheachnadh. Bhí na saighdiúirí ar shiubhal fríd na toighthe agus ag tógail na bhfear. Tugadh
    Seán Ó Baoighill