Scoil: Rann na Feirsde

Rann na Feirste, Co. Dhún na nGall
Domhnall Ó Baoighill

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    corp an fhir. Cuireadh ceist air cá h-áit ar b’fhearr leis an fheoil a gearradh de agus dubhairt sé gur de n-a bhrollach. Bhí na doctúirí annsin agus a gcuid lansaí aca agus iad réidh leis an fheoil a ghearradh dá réir an dlíghe.
    D’éirigh an cailín óg agus í gleásta i gculaidh tiomanaidhe, tháinic ‘un tosaigh agus dubhairt sí go raibh cupla focal le rádh aici-se, dá bhfuigheadh sí cead ó’n bhreitheamh; rud a fuair.
    D’fhiafruigh a dheanamh agus dubhairt siad go raibh siad ag gabhail a ghearradh ceithre phunnta feola ó bhrollach an fhir óig seo.
    “Gearraigidh cinnte”, ar’ sise, “ach nuair a bhéas sibh ag gearradh na feola ná doirtigidh oiread agus deor amháin fhola ná má dhoirteann béidh mise ag cainnt libh”.
    “Ní féidir linn sin a dheanamh”, arsa na doctúirí.
    Fágadh an cás sin i leath-taoibh agus scairteadh ar an dara cás agus i gcionn