Scoil: Rann na Feirsde

Rann na Feirste, Co. Dhún na nGall
Domhnall Ó Baoighill

1. An Bhean Dholba
    Bhí rí ann fadó agus ní raibh de theaghlach aige ach triúr nigheanach. Bhí an bhean a b'óige aca iongantach dolba agus bhí an bheirt eile múinte, macanta. Ní íosadh an bhean dholba an t-arán agus ní ólfadh sí an tae a dheanfadh aon duine réidh go ndeanfadh sí féin réidh é.
    Chuir a hathair fuagra sna paipéir ag rádh go dtabharfeadh sé an bhean dholba agus a trom féin óir leithe do'n fear a bheirfeadh leis í agus a phósadh í.
    Lá amháin shuidh obridhe buachalla síos i chos balla a ithe an lóin a bhí leis agus chonnaic sé an fuagra anns an phaipéar a bhí thart ar a chuid aráin. D'imthigh sé sa bhomaite agus fuair sé beathadhach capaill, seabhac agus madadh ar iasacht.
    Chuaidh sé annsin go caislean an ríogh ag marcaidheacht ar an chapall agus bhí an madadh agus an seabhac leis. D'innis dó'n..
    AT0901: Taming of the Shrew
    Anna Ní Chrosáin