Scoil: An Mhín Mhór (uimhir rolla 16342)

An Mhín Mhór, Co. Dhún na nGall
Pádraic Ó Breisléain

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    pléisiúr aisti, thug rí Ghréag an cuíreadh céadna do’n ríoghacht go léir, naoi n-oidhche agus naoi lá eile.
    Chait Donn Ó Dubhthaigh méid áirighte d’aimsir i gcúirt an ríogh go dtí aon lá amháin. Smaoi’tigh sé go rachadh sé síos fá’n tráigh go bhfeicfeadh sé na trí soithigh bhí aige ó na trí fathaigh. Chuaidh sé síos agus a bhean leis.
    Goidé bhí acht dearthar (=dearbhrathair) ag na trí fathaigh seo ins an domhan thoir, ar b’ainm dó an Crochaire Tárnocht. Ní thainic aon fhear ar an domhan ba mhó draoidheachta na é, agus bhí fionnadh fada air ó bhonn go bathais ar nós beithidhigh. Thainic sé isteach ar an fhairge lé preabadh na súl, agus bheir sé greim ar inghín ríogh Gréag, agus leis í ina domhan thoir.
    Nuair a chonnaic Donn Ó Dubhthaigh go rabh a bhean ar siubhal leis an Chrochaire Thárnocht ina doman thoir cuaidh sé abhaile annseir rígh Gréag agus dubhairt nach gcodlóchad sé dhá oidhche i n-aon teach is nach n-íosadh sé dhá ghréim de aon bhaidh go gcuirfeadh sé an Crochaire Tárnocht ‘un báis, sin nó go bhfágfaidhe é fhéin leis.
    AT0300: The Dragon‑Slayer
    AT0302: The Ogre's (Devil's) Heart in the Egg