Scoil: An Mhín Mhór (uimhir rolla 16342)

An Mhín Mhór, Co. Dhún na nGall
Pádraic Ó Breisléain

1. An Phéist mhór.
    Bhí sin ann agus is fada o bhí. Bhí bádaí seoltaracht ag gabhail go an Oilean Úr. Bhéadh siad cupla mí ar an farraige ins an am sin. Thainic an mortas ortha agus bhí siad níos fuide ar an farraige na shíl siad. Bhí an bid gan ortha agus lean péist iad. Bhéadh bó ar bord aca lé bainne a choinneáil leobhtha. Ní rabh bainne bocsa aca an t-am sin. Bhlífeadh máthair an captaoin an bhó maidín is tráthnona. Bhí an pheist ag leanstain diobhthá ar fad, agus chait siad an méid biadh a bhí aca chuig an pheist. Bhí siad ag teacht cogarach dó talamh agus chait siad an bhó amach chuig an pheist, ach ní rabh gar an b’éigin díobhta an stol a -chaitheam amach lean an phéist an bhád i dtolamh agus caithfeadh siad an sean bhean amach chuica. Lean a phéist an bád isteach ar an tráig thirm agus d’fhág an lán mara astoigh. Fuair sí bás cionnus na rabh uisge ar bith aicí. Thainic cuid mhór daoine a amharc uirthí. Shiubhail siad isteach fríthe bhí a béal go mór sin. Chonnaic siad an bho in a seasamh ag ath-chognadh. Bhí an t-sean bhean in a
    Éamonn Ó Domhnaill
    Seán O Domhnaill