Scoil: An Mhín Mhór (uimhir rolla 16342)

An Mhín Mhór, Co. Dhún na nGall
Pádraic Ó Breisléain

1. Toibreacha Beannuighte na Rosann.
    Tá tobar beannuighthe i [dTearman]? taobh leis an Machaire cúig mhíle siar ó’n Clochán Liath, agus ghnídhthear an turas annsin go fóill. Deir cuid de na sean daoine go bhfuil trí toibreacha beannuighthe san áit sin. Bhí Mainistir ar an Mhachaire ag [?] deirtear go bhfuil seacht n-easbog curtha san áit.
    Tá’n Turas deánta ag an tobar seo go díreach mar ghnídhthear é ag tobar Chonaill ar Inniscaoil i bpároiste na n-Gleanntach.
    Tá tobar beannuighthe eile ar Oileán Cróna, oileán beag atá indeas don Mhachaire, i bpároiste Teampoll Cróna Uachtarach. Shíolraidh Cróna beag o Conall Gulban Bhí clochar aice i dTearman, agus dé réir seanchas n ndaoine bhí sé féin agus a cuid mna Riaghalta go h-an mhaith do ná bochta. Mhair sí dtráthra aimsire Cuilmcille, agus is uaithe tá an Pharaoiste Ainmighthe. Is é an iad de Iúl lá Fhéile Cróna.
    Thá dha tobhar bheannuighthe ar Oileán na Cruite, in aice Ceann Chaslaigh i bparaoiste Teanfoll Cróna Íoctearach, tobar Bhríghte ar cheann aca agus tobair Mhuire ar an ceann eile. Lá Fhéil Muire bíonn turas go tobar Muire.
    Eibhlin Ní Chomhghaill
    Seascann an Róin, Co. Dhún na nGall