School: Mín na Mánrach

Mín na Manrach, Co. Dhún na nGall
Niall ac Suibhne

1. (continued from previous page)
    cupla lá i ndiaidh iad imtheacht ghlac buachaill bó Ó Domhnaill cumhaidh na ndiaidh. Dár leis go rachadh sé chuig Ó Mánle agus iad a thabhairt ar ais uaidh. Chuaidh sé, ag tarraingt ar an teach dó, bhí sé tuirseach i ndiaidh a shiubhal agus chuaidh sé suas go dtí an teinidh agus shuidh sé síos. Ní rabh sé i bhfad ina shuidhe gur thóisigh sé a shronnfaigh. Mhusgail cailín an toighe é agus d'iarr sí air gan a leithéid sin a dhéanamh feasta, ar an ádhbhar nach mbéadh fear an toighe sásta leis, agus d'imthigh sí arais.
    Ní rabh sí i bhfad ar shiubhal gur mhóthuigh sí an tormán agus caidé bhí ann ach Ó Domhnaill ag srannfaigh, agus tháinic sí isteach an dara h-uair le é a mhusgladh no dá gcluineadh Ó Máinle é go
    Sorcha Ní Fhirghil
    Tulaigh na Gréine, Co. Dhún na nGall