School: Mucros (roll number 5364)

Mucros, Co. Dhún na nGall
Aodh Ua hEigeartaigh

(3) Árd na Gaoithe:
    (4) Druim an Láisín Liath: Sgairteadh an t-ainm sin air siocar go bhfuil deánamh air cosamhail le druim láisín.
    (5) Mín a’ Mhullaigh:
    (6) Stuacán:
    (7) An Charraic Dhubh:
    (8) Poll Mór Jimmy: Baisteadh an t-ainm sin air siocar go rabh fear dar b’ainm Jimmy Dakota ag siubhal sa chnoc. Chuaidh sé isteach i scraith luing a bhí ann agus b’éigean do gach fhear sa bhaile ghabhail suas agus a tharraingt amach. Ariamh ó shoin Poll Mór Jimmy a tugtar ar an pholl sin.
    An Fheirm san Chruaich Bhig.
    (1) An Stól:
    (2) Poll na gcat Fiadhain: Sgairteadh an t-ainm sin air siocar go mbíodh án - méid cat fiadhain ann roimhe seo.
    (3) An Garraidhe Beag:
    (4) An Garraidhe Mór:
    (5) Tón a’ Mhíodúin:
    (6) An Croch Cheásta: Tuairim dá fhichead bliadhan o shoin, tháinig oidhche chruaidh thoirnighe. Thuat splanne ar charraic mhóir thuas sa chnoc agus ghearr sé comhartha na croiche san charraic. Ó shoin i leith an Chroch Céasta a tugtar air an áit.
    (7) Sgreag an Ghearráin:
    (8) Tón na Gaoithe: