School: Mucros (roll number 5364)

Mucros, Co. Donegal
Aodh Ua hEigeartaigh

1. Ainmhidhthe na Feirme.
    Tá ba, capall, agus asal againn.
    An ‘Maoilín Gorm’ an ‘bhó bhreac’ agus an ‘bó bhuidhe’na h-ainmeacha atá ortha. Nuair atá fear ag iarraidh na ba a stapadh déireann sé ‘Diorrs’ no ‘Téit’. ‘Sugaí’ a bheirtear ar na gamhnaibh. Agus amanna bheirtear ainm peaca ortha mar ‘Dot’ agus ‘Jane’, bóitheach a bheir muid ar teach na mbó.
    Is iomdha cineál casair a chuirtear faoi na buaibh. Cuirtear feár i n-amanna agus feaga, agus cothan fútha. An ‘buarach’ nó an ‘bórach’ a bheirtear ar an rópa a gceangaltar na ba leis. Istoigh ins an bhalla ag ceann an bhó tá crann líomhtha. Ins an crann líomhtha tá súl beag, agus tá an buarach istoigh ins an t-súl, agus cuirtear an rópa sin thart ar a muineál agus chuirtear dá snaidhm air.
    San bhaile a gnidhthear an cuid is mo de na cheangail.
    Crochtar bratóg bríghde ins an bhoithigh le gach tinneas agus ní rabh a choingbheailt ar siubhal ó na beithidhig Cuirtear chrosanna ann fosta agus uisge coisreactha. Fadó shoin gníodh na mná corrbhaidh ar ba le droch súil.
    Liam Ua hEigheartaigh
    Unknown