Scoil: Straleel (uimhir rolla 16033)

Srath Laoill, Co. Dhún na nGall
Brian Ó Breisleáin

1. Ainmhidhe neamh shaoghalta.
    Ní raibh mórán ainmhidhe neamh shaoghalta sa cheanntar seo de réir tuairisge. Chualaidh mé go raibh each-uisge i loch na mBradán tá fad’ ó shoin. Bhí dath donn air agus thigeadh sé anuas fhad le Glas-na-Naomh go minic. Is minic a chonnaic na daoine é. Bhí searrach ag Seán Ó’Domhnaill i gCróibh a bhí de phór an each uisge sin. Ní raibh deifir ar bith idir é fhéin agus searrach ar bith eile acht an eile uair a mbíodh sé ag dul trasna uisge acht go bé go mbíod greim maith ag Seán ar an sreín luighfeadh sé síos ‘san uisge. Bhí an searrach sin aige gur stiog sé. (Fuair Seán Ó’Domhnaill bas fá tuairm 60 bliadháin ó shoin.
    Bhí each uisge eile i loch Each Sliabh Liag. Chonnaic Brian Ó’Domhnaill a’s Sráth na Circe é. Tá Brian marbh le 50 bliadhain. Acht tá mhac Brian óg beo go foill tá seisean
    Máire Ní Dhochartaigh
    An Charraig, Co. Dhún na nGall