Scoil: Straleel (uimhir rolla 16033)

Srath Laoill, Co. Dhún na nGall
Brian Ó Breisleáin

Ar an leathanach seo

1. Bhí an sagart ag duine i Srathlaoighfheoil ta fád ó shoin, mo athair – mhor Brian Ó’Eighcheartaigh a chuaidh amach go Cill chártha fa na choinne. Nuair a bhí an sagart ag dul abhaile d’iarr sé air mó athair mhór dul amach leis. Bhí siad ag marchuideacht ar chapall. Nuair a bhi siad ag an chroisbhealach stad an capall agus ní rachadh si níos fuidhe. Thug an sagart amach Corran Mhuire agus thusuigh sé ag rádh paidhreacha, annsin d’fiafhruigh sé do mo athair – mhór an bh-fachaidh sé dadaidh. Dubhairt mo athair – mhór nach bhfacaidh, “ar mhaith leat an rud a bhí ann a feicheail” arsa an sagart, dubhairt mo athair – mhór nár mhaith. Thainic an sagart anuas de’n chapall agus rinne
    Toireasa Nic Amhlaoibh
    Máire Ní Bheirn