School: Brackey (roll number 3500)

Breacaigh, Co. Dhún na nGall
Pádraig S. Mac a' Ghoill

1. Scéal (continued)

Bhí fear ann aon uair amháin agus bhí sé saidhbhir agus rinne sé suas a inntin go racadh sé ar shiubhal fhad le tír Ghallda go bhfeicfadh sé goidén rud fios na hInnse.

(continued from previous page)
    BhÍ fear ann aon uair amháin agus bhí se saidhbhir agus rinne sé suas a inntin go racadh sé ar shiubhal fhad le tír Ghallda go bhfeiceadh sé goi dén rud fios na h-innse? Nuair a chuaidh sé fhad leis an tír seo cuireadh isteach i bpríosún é san doigh nach bhfeiceadh sé solus lae go bráthach. Cuireadh poill ann a guailimeachaibh agus beigean dó treabhadh mar bheadh beathadhach capaill ann. Bhí nighean an doigheamhail ag Righ na tíre seo, agus shíl sé gur mhór an truaighe buachaill comh breagh leis a bheith mar bhí sé. Caidé rinne sí acht eochair an phríosuin a ghoid ó na h-athair. D’fosgail sé doras an phríosúin agus thug cead a choise den phríosúnach. Rinne sí margadh leis gan aon bhean eile a phósadh go mbéadh seacht mbliadhain agus seacht lá shuas. Gheall seisean gan an margadh a bhriseadh. D’fág sé slán agus beannacht aicí agus d’imthigh na bhaile.
    Nuair a bhí na seacht mbliadhain agus na seacht lá caithte chuir sisa a cos ar bórd luinge agus níor stad go rabh sé ag an áit a rabh an fear saidhbhir na chómhnuidhe. Thainig sé fhad leis an gheafta agus dfiafruigh de na searbh-fhoghantaighthe. “An é seo an áit a bhfuil an fear na chomhnuidhe a bhí ar shiubhal a cuartuighadh fios na h-innse?
    Dubhairt siadsan gurb eadh agus go rabh sé istoigh ann a sheómra agus é a fághail réid la posadh. “Abair leis”, ar sise, “giota d’a cuid arain agus gloinne dén fhíon is fearr aige a chur amach fhad liomsa, agus iarr air fosta cuimhnuighadh ar an bhean uasal a
    Brighid Ní Sheibhleain
    Mullanacarry, Co. Dhún na nGall