Scoil: Mín Teineadh Dé (uimhir rolla 8517)

Mín Tine Dé, Co. Dhún na nGall
Pádraig S. Mac a' Ghoill

1. Scéal (ar lean)

Bhí seanduine agus a bheirt mhac ag siubhal an bhothar lá 'mháin. Bhí asal aca. Dó bhuail triúr fear leo.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    a bhaith ag maraidheacht ar an asal, agus gan aon truaigh a bheith aige dá bheirt mhac." Nuair a chualaidh an seanduine an chainnt seo, léim sé den asail, agus chuir sé an bheirt mhac ag marcaidheacht ar an t-asal. Bhí fear ag siubhal ar an bhóthar. Chais an fear seo ar na daoine a bhí ag marcaidheacht. "is mór an náire mar sin, agus é caithte críonna, ba chóir díbh é a chur ar an asal. Nuair a chualaidh na mic an chainnt sin, dubhairt siad le na -athair a dhul in airde ar an asal i gcuideacht leo fhéin, agus chuaidh sé suas. Ní rabh siad i bhfad ar an asal gur bhuail ceathrar fear leo. Nuair a chonnaic siad an ceathrar fear ag marcaidheacht ar an asal. Maise! féach ar sin mar obair ar seisean "an ceathrar fear mór láidir ar mhuineal an asail bhig." Nuair a chualaidh na fir an chainnt seo, léim siad den asal. Chuir siad an t-asal a ghuailnibh agus na fir ag gairdhe ortha. Nuair a bhí siad ag gabhail a bhaile, b'éigin daobhtha a gabhail treasna droichid. Nuair a bhí siad ag gabhail trasna rinn asal torman, bhí eagla ortha agus thuit an t-asal isteach ins an abhainn, agus baitheadh é, sul a rabh na fir abalta é a tharraingt amach.
    Eibhlí˜Ní Chinneidhe
    Carraig a' tSléibhe