Scoil: Mín Teineadh Dé (uimhir rolla 8517)

Mín Tine Dé, Co. Dhún na nGall
Pádraig S. Mac a' Ghoill

1. Seanscéal (ar lean)

Seo sgeal a bhaineás le Conan Maoil nuair a bhí sé ag silg thart fan cheanntair seo.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    mar d'fhoghlaim a mhac an dóigh le troid ón na athair. Mhair an troid tamall fada acht ní rabh Conan abalta láimh an uachtair a fhaghail ar an mhac, acht fá dheireadh mharbhadh an mac agus nuair a bhí sé marbh tamall fada thoisigh sé ag smaointigh an dóigh a bhí an fear seo ábalta troid comh maith leis fhéin.
    Smaoitigh sé gurbh a mjhac fhéin a bhí ann agus thoisigh sé ag cuartuaghadh go bhfeicfeadh sé an rabh mairc breithe air. Chonnaic sé gurbh a mhac fhéin a bhí ann as fuair sé bás le brón.
  2. Scéal

Bhí rí ina chomhnaidhe i Sasain uair amháin agus bhí sé an tugtha le bheith ag cainnt do daoine leigheanta.

Bhí rí ina chomhnaidhe i Sasain uair amháin agus bhí sé an tugtha le bheith ag cainnt do dhaoine leigheannta. Lá amháin chualaidh sé go rabh fear ina chomhnaidhe i Lonndúin agus go rabh mórán oideachais aige. Chuir sé sgéal fhad leis a theacht go dtí féasta. Tháinig seisean go dtí caisleán an rí agus nuair a bhí an féasta thart chuir an rí dhá cheist air agus d'iarr ar a gabhail abhaile agus trí mhí ó'n lá
    AT0922: The Shepherd Substituting for the Priest Answers the King's Questions
    Áine Ní Dhomhnaill