School: Cruach (roll number 15931)

An Chruach, Co. Dhún na nGall
Séamus Mac Duibhir

1. Scéal (continued)

Bhí Easbuic annseo i Rath Bhoth an am a bhíteat a leanaint na sagairt. Thíar annseo ins na Cealla Beaga a bhí sé ina chomhnuidhe.

(continued from previous page)
    do léim síos un na seomra. Ní rabh aon duine a gabhail síos ar doras an ------- nach rabh a tuitim marbh. Nuair a bhí cuid mór saighdiúirí ina luighe marbh ní rachadh an cuid eile ní b’fhuide. Rinne sé réidh cúir sé an úm ar an chapall agus d’imthigh sé. Lean an chuid eile de’n’ gárda annsin é. Nuair a chuaidh sí píosa maith an bealach mór agus iad ina dhiaidh stop sé an beathach agus d’fhán sé annsin go d’tháinig siad fhad leis. D’fhiafruigh sé daobhtha ca rabh siad a’ gabhail. Dubhairt siad nach rabh siad a’ gabhail a bhaint dó ach é pilleadh airís ach an péire a d’fhág sé na seasamh ins an seomra a chuir ar shiubhal agus an bunadh a d’fhág sé na luighe a fágailt ina seasadh. “Ní dheánfhaidh mé sin agus béidh siad annsin go lá an breitheanas mar dtéigh sibhse ár bhur ngluainn agus bhur bpárdún a carraigh I lathair Dé agus geall tanas a thabhairt nach marbhan sibh an darna sagairt”. Chuaidh siad ar a ngluainibh agus d’iarr siad párdún ar Dhia agus ar an Easbuic agus thug siad gealltanas. Chuaidh sé airís annsin ‘un toighe agus an péire a thug sé aníos chuir sé airís
    Mollaidh Ní Ghallchobhair
    Prionsus A Gallchobhair