Scoil: Cruach (uimhir rolla 15931)

An Chruach, Co. Dhún na nGall
Séamus Mac Duibhir

1. Scéal (ar lean)

Bhí sagart ann aon uair amháin agus níl cuimhne agam anois ca fhad atá sé ó mhair sé. Rinne sé seanamair Domhnach amháin ar gabhail 'un na Flaitheas agus gur bealach cuan, corrach a bhí ann, agus gur bealach leathan fairsing a bhí a gabhail go h-Ifrinn.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    rinne seisean an seanamair indé a’ cuartughadh an bealach cuan, corrach fríd toim agus druiseógaí a bhí a’ gabhail ‘un na Flaitheas agus nach bhfuair sé ‘a greim le h-ithe ó shoin. D’iarr an sagairt air gabhail isteach ‘un t-seomra or glac sé truaigh do agus d’orduigh an sagairt don cailin a bhricfeasta a dheánadh réidh dó. Rinne sí sin.
    Bhí pictiúr na Maideana Beannuigh I gcoirneal na seomra agus dar leis an fear go rabh sí a stanadh go gcur air. Ní rabh fhios ag an fear cé bhí ann. Shíl sé gur bean beo a bhí innte agus dar leis go rabh sí a’ coimheadh as miosúr air agus labhair sé agus d’iarr sé uirthí ma bhí ocras oirthí suidhe anall agus cuid de seo a ithe.
    Labhair sise leis annsin, “Ithe tú fhéin sin níl tú as fheidmh agus béidh tú ar dannear agamsa amarach”.
    Bhí an sagart istoigh ins an seomra eile agus chualaidh sé an seancúis or ní rabh eadartha
    AT1833: Application of the Sermon