Scoil: An Ghráinseach, Eóchaill

An Ghráinsigh, Co. Phort Láirge
Deaglán Ó Cuilliú

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    éigin d'airig fear a tí é agus fuair sé an gunna. Ní raibh aon rud le déanamh ag an bhfear eile ach dul isteach i mbairle teara a bhí ann. Do léim sé amach arís agus do caith sé é féin isteach i mbosca cleití a bhí ann. Tháinigh sé amach agus do bhí sé ag léim timpeall. Nuair a tháinigh an fear tháinigh eagla air agus rith sé amach. Do rith an fear a bhí a guid amach arís, do bhí sé ag imeacht leis gur tháinigh sé go dtí tigh beag. Do bhí daoiune istigh agus iad ag féachaint ar mála airgead. Do chuaidh sé isteach agus nuair do chonaiceadar é do riteadar go léir amach agus do thóg sé an t-airgid abhaile.
  2. Do bhí feirmeoir ann fadó agus do chuaidh sé amach ag féachaint ar na capaill. D'airigh sé scread síos sa churrach.
    Do thóg sé leis an chapall agus do chuaidh sé síos. "Fan anseo" arsa sé.
    Do chuaidh sé go dtí an áit a shíl sé an duine a bheith, ní raibh aoinne ann. D'airigh sé an scread arís.
    Pádraig Stilwell