Scoil: An Ghráinseach, Eóchaill

An Ghráinsigh, Co. Phort Láirge
Deaglán Ó Cuilliú

Ar an leathanach seo

1. Bhí long ag teacht í áit éigint i Sasana roinnt bliaina ó shoin. Sé an ainm a bhí uirthe ná Teaser.
    Ag teach go hEochaill a bhí sé le gual. Nuiar a bhí sí in Áird Mhór bhí an gaoth ag séideadh anoir. Bhí ceathrar istig sa long. Bhí cúpla bád beaga amuigh. Chuir duine des na fir a bhí ansan sa long soilse suas. Nuair a tháinigh na bád beaga isteach bhí na daoine go léir báite.
    Siobhán Ícídhe
    Baineann
  2. Bhí fear ann fadó. Sé an ainm a bhí air ná Seán Mhuirgheasa. Bhíodh sé i gcónaí ag treabhadh agus ar fuirseadh. Oíche amháin d'fhág sé a ceáchta amuigh. Nuair a chuaidh sé amach ar maidin bhí mála beag gairid don cheáchta. Bhí iongantas air. Bhí sé ag féachaint ar an mála. Cad do bheadh ann ach cúpla púnt ime. Thóg sé abhaile ansan é. Dúirt sé lena bhean gur fuair sé im. Do caith sí isteach sa tine é. Dúirt sí gur piseóga a bhí ann.
    An maidin ina dhiaidh sin fuair sé uibhe. Nuair a thóg sé abhaile iad dúirt sí gur piseóg a bhí ann.
    An maidin ina dhiaidh sin fuair an capall