Scoil: Gleann Cuileann (uimhir rolla 13331)

Gleann Chuilinn Íochtarach, Co. Mhaigh Eo
Máire Ní Loinn

Ar an leathanach seo

1. Fir Siubhal. B'éigin de gach duine siubhal cuma ce'n áit i n-Eirinn bhí sé a dúl ó Iorrus. Siubhalfadh fear go Sligeach nó Doire Chuilm Cille nó Báile Átha Cliath agus iad ar a mBealach go Sasana nó go Albain. Bhí fear i mbeanchor darab ainm Murchadha. Bhéáradh se trí cinn de chapallaibh agus cairt go Baile Átha Cliath agus thug sé trí ualach leis agus bhíodh sé ar ais i mBheanchor aríst i gcionn seachtmhaine. Tá mach leis n'a chómhnuidhe sa teach anois.
    Jackedy Murchadha. Bhí fear an agus bí sé ar an duine ba láidre a bhí i Éirinn. Bhí sé ionnan ualach trom árdúghad no cloch a caitheamh níos fuide na duine ar bith eile. Bhí faitchíos ar dhuine ar bith a dhul troid leis. Ní raibh se ionnan slighe-bheatha a bhainnt amach dó féin agus d'imthigh se go Meiriocá, an áit a bhfuair sé bás. An léim árd bhí sé se troighthe ar aoirde. Bhí sé ionnan ualach dhá chéad a iomchur míle slige. Badh é an fear a bhfhearr san áit ag ramhaidheacht bhí cead ag gach duine iasgaireacht sa loch le na linn. Tá a dhaoine muintea [?]
    Cáit Ní Mhurchadha