Scoil: Ceathrú Thaidhg

Ceathrú Thaidhg, Co. Mhaigh Eo
Pádraig Mag Shamhráin

fóill. Chuaidh cuid de Mhuinntir Bhurnaigh na háite seo go Meiricea.
    Bhí ainm na Féile ortha. Bhí said go h-an mhaith do na boicht agus i mbliain an droch-shaoghail thug fear acu uaidh gach dha raibh aige - go (?) an tsíl choirce a bhí aige le cur sa talamh . Thug sé do na boicht é agus nuair a thainic aimsir na curaidheachta ní raibh aon choirce aige fhéin le cur, agus dubhairt a bhean leis lóchán an choirce a chraitheadh agus go mb'fhéidir le congnamh Dé go bhfásfadh sé. D'fhás toradh coirce ar an lóchán níos féarr ná d'fhás sa tír seo ariamh ó shoin.
    Scoláirí maithe a b'eadh na Burnaigh gach lá riamh. Bhí duine acu ana shnámhaidhe mhaith. Lá bhí currach ag teacht aníos an Bharra (?) agus bhí sé 'g ionnsuí (?) báidhte nuair a thug an fear seo a bheithideach leis agus ghread sé amach sa bhfairrge é go dtí an currach agus thug sé iseach iad slán sábháilte.
    Sean P. Burnach
    Ceathrú na gCloch, Co. Mhaigh Eo