Scoil: Ceathrú Thaidhg

Ceathrú Thaidhg, Co. Mhaigh Eo
Pádraig Mag Shamhráin

Ar an leathanach seo

1. Timcheall trí scór blian ó shoin bhí fear i n-a chomhnuidhe i gCeathrú na gCloch agus sé an t-ainm a bhí air, Seán Ó Cuirleáin. Bhíodh sé ag déanamh tobair bheaga, stánaí, agus cuinneoga do na daoine. D'fhághadh sé duine corr-uair le cuideachan leis agus le freastal air. Uaireannta nuair a bhíodh ádhmad ag teastáíl uaidh d'fhághadh sé beirt nó triur daoine, agus d'fhághadh siad curach agus théigheadh siad go Béal an Mhuirthid fá dhéin ádhmuid dhó. Nuair thiocfadh siad abhaile thabhradh sé seacht nó ocht dho sgilleacha do'n duine.
    Bhí sé go maith ag déanamh tobáin bheaga. Sheasadh cuid acu dhá scór blian. Bhí sé ar an gcuma chéadna le gach sórt eile a dheánadh
    Micheál Ó Conghaile
    Ceathrú na gCloch, Co. Mhaigh Eo