Scoil: Ceathrú Thaidhg

Ceathrú Thaidhg, Co. Mhaigh Eo
Pádraig Mag Shamhráin

Níor dhíol sé é agus b'eigean dó é a thabhairt abhaile.
    Nuair a bhí sé ag teacht abhaile, bhí an oidhche ann agus nuair a bhí sé ag teacht gar do dhroichead chuala sé bó ag teacht an bóthar ag géimneadh. Sheas sé ag an droichead go leigeadh sé an bhó amach roimhe, ach nuair a tháinig an bhó suas leis, chuaigh sí ag an ngamhain agus ligh sí é. Annsin bhí a fhios aige gurbh í a bhó féin a bhí ann agus gurbh é a raibh sí tugtha as.
    Eibhlin Nig Craith
    Port an Chlumhaigh
  2. Bhí fear ann fadó agus sé an t-ainm a bhí air Seán Ó Dochartaigh. Lá amháin chuaigh sé amach le searrach agus d'fhág sé é in aice le loch uisce i measc go leor searrach eile. Seachtain ina dhiaidh sin chuaigh sé amach faoi dhéin an tsearraigh, agus chonaic sé an searrach ar bhord an phuill agus shíl sé gurbh é a cheann fhéin é. D'imigh sé abhaile agus an searrach leis. Chuaigh sé 'un an
    (anonn
    Pádraic Ó Deaganaigh