Scoil: Gleann Caisil (uimhir rolla 13222)

Gleann Chaisil, Co. Mhaigh Eo
Eoghan Ó Súilleabháin

Ar an leathanach seo

1. Ma thiochtha isteach i dteach agus go mbeadh bean a tighe a deanamh maistriu chaithea breith ar a lonnai, agus nuair a bheithea reidh deartha -
    Bail o Dhia, ba agus bainne agat.
  2. Ma bheitea a deanamh cruach gran dheantha ceithre crioseannai go ceithre sop agus chuirthea sios ceann aca ag gach ceard a mbeadh an ghaoth a tigheacht as. Annsin chaithea uisce coisreach air agus nior bhaoghal go'n sluas gaoith (whirl-wind : sluas sidhe a thugann cuid aca air) do chruach a leagain.
  3. Ma dheanfadh do chearc gor amuigh sa bhfoghmhar. agus go leigfeadh si amach na h-eanachai amuigh i gan fhios duit, agus go dtiocfadh si 'un a tighe leobh - sin comhartha go mbeidh adh mor ort an bhliain sin.
      1. filíocht
    Liam Ó Raghallaigh
    45
    Dumha Locha, Co. Mhaigh Eo
  4. Nuair a bhionn siad ag togail amach corp agus a gul a chur, cuireann siad dha stol taobh amuigh go'n tairsigh agus leagann