Scoil: Gleann Caisil (uimhir rolla 13222)

Gleann Chaisil, Co. Mhaigh Eo
Eoghan Ó Súilleabháin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Dubhairt siad leo go raibh sí ins a ráithín. Chuaidh sé 'un a raithín agus thannic sé a bhó annsin i gcuideachta go leór bó eile, agus thug sé abhaile í.
    Tugadh 'un bealaí airís í an oidhche á'r na bhárach. Chuir sé fairnéis airíst le Fionnbarra m(an ceann a bhí ar na daoiní maithe).
    "Cia mur sgéal duit?" ar seisean, mo bhó a thabhairt uaim airíst."
    "Gabha isteach anois," arsa Fionnbarra, agus sgaoil amach í, agus bí cinnte go mbeidh a bhúrach leat,"
    Rinne sé mur d'iarradh air agus níor tugadh uaidh í aon am eile
  2. Nuair a bheadh bó tinn agat í do thomas le aitheineachaí - trí cinn d'aitheineachaí a thabhairt amach i dtlú - a ghóbhail timcheall ar a mbom trí h-uaire a rádh paidreachaí áirighthe (níl siod le fághail.) - agus annsin iad a chur faoí na bolg agus treasna ar a dúilín (kidney). - bheadh sí saor annsin agat ó na daoiní maithe.
      1. filíocht
    Liam Ó Raghallaigh