Scoil: Caisleán na hÉille (The Neale)

An Éill, Co. Mhaigh Eo
Máire, Bean Mhic Domhnaill

1. “Máire Shéamuisín”
    Bhí bean ann uair amháin. Bean beag dob ea í. Ní raibh sí ach trí troighe go leith ar aoirde. Máire Shéamuisín a b’ainm di. Bhí sí in a comhnuidhe in mo bhaile-sa, sin Baile Ruairc. B’as na sléibhte di ar dtús.
    Nuair a bhí sí óg thuit sí anuas Cnoc a’ Choirín. Bhí sí ag tuitim ó charraig go carraig go dtáinig sí go dtí an talamh leibhéalta. Bhí sí gortuighthe go mór. Chaill sí a lán fola, an créatúir bocht. Dubhairt sí féin ina dhiaidh sin gurbh fhéidir leat é a mheascadh le (meascadh) maide mar mheascfá “stirabout”.
    Phós Máire fear ar an mbaile seo. Nuair a d’athruigheadh sí tinneas do bheith ag teacht uirthi féin théigheadh sí go dtí an sagart chun é a theacht chuici agus an ola dhéidheannacha do chuir uirthi. Thagadh sé agus chuireadh sé an ola dhéidheannach uirthi.
    Dubhairt sí leis an sagart uair go mbíodh sí i gcomhnuidhe ag easganaidh. Bhí cipín aici agus ghearradh sí píosa amach as in aghaidh gach mionn a dhéanadh sí.
    Bhí bord beag gréithidhe sa chistin aici. Lá amháin nuair a bhí sí ag teacht isteach
    Sinéad Ní Bháird