Scoil: The Neale (B.)

An Éill, Co. Mhaigh Eo
Tomás Mac an Bháird

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    sé arís. Bhí ceol breágh bhinn ag an ngeata sin. (Bhí ceol breáh) agus bhí go leór caiple geal istigh, agus bhíodar an-sochar le na chéile, dá liogradh agus dá pógadh le cheile. Dubhairt Dómhnaill comh deas is ta do ceol, tá mo dinnéar níos fearr dhom-sa.
    Na caiple a bhí Dómhnaill ag tiomáint. Nuair a bhí Dómhnaill ag teach thosuigh siad ag ithe féar agus duilleógha. Chuir Dómhnaill cúpla mamh den fheir agus den duilleabhair síos ins na boscaí. Tar éis tamhaill tháinig siad go dtí tobar. Dól na caiple roinnt mhaith den uisge agus chuir Dómhnaill roinnt den uisge ins na boscaí freisin. Nuair dfhéach Dómhnaill síos ins an uisge, chonnaic sé seacht breach, bhí ceann acu mór agus bhí na sé cinn eile beag. Donntuigh na caiple abhaile annsin, lean Dómhnaill iad. D'foshail an geata agus chuaidh na caiple isteach. Thárla an rud ceadhna leis an dara agus leis an tríonhadh geata.
    AT0471: The Bridge to the Other World
    Mrs Fox