Scoil: Cill Bheidhin (Kilvine) (uimhir rolla 16019)

Cill Mhiáin, Co. Mhaigh Eo
Pádhraic Ó Reachtagáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    feidir cnámh an cosgaire a thrustáil go mbeadh sé seacht mbliadna ag bánú ar an mballa. Nuair a bhí na buachaillí bána go líonmhar í n-Éirinnbhí gabha í gCill Mhidheáin agus bhíodh sé ag deanamh na bpíc dóibh. Chuala an Riaghaltas faoi agus bhí siad ar a thóir. Lá amháin tháinig sluagh marcach agus rinne siad fáinne thart ar an gceardcainacht bhí sé i ngort cruithneachtan san am. Chuaidh na saighdiúirí isteach ann agus sheas capall air acht dubhairt an marcach leis na saighdiúirí eile a dul amach nach raibh sé ann. Cupla lá i n-a dhiaidh sin gabhadh é agus cuireadh faoi glas é i bpriosún Donnchadh Uí Bhrúin i gClár Cloinne Mhuiris. Chuaidh a dearbrathair lé n-a innseacht do'n Blácach i nDún Mac Críona. Bhí an Blácach ar cuairt in orann
    Máire Ní Fhlannagáin
    An Seanbhaile Bocht, Co. Mhaigh Eo