School: Cill Bheidhin (Kilvine) (roll number 16019)

Cill Mhiáin, Co. Mhaigh Eo
Pádhraic Ó Reachtagáin

1. (continued from previous page)
    san am agus siubhal an fear gach coisceim cuige agus shroch sé an áit ar am an meadhon oidhche. Bhuail sé ar an doras agus d'fiafruigh seirbhíseach cé bhí ann agus d'freagair an Blácach ó n-a seomra féin é "Is é an diabhal ó ifrinn é no bán ó Dún Mac Críona". Ní raibh cead ag aoine bualadh ar an doras nuair a bhí an lín-tighe i n-a gcodladh. D'innis bán a sgéal dó go raibh a dearbhráthair lé crochadh i gClár Cloinne Mhuiris an lá i n-a dhiaidh sin. D'orduigh an Blácach dá giolla dul ar chapall agus mailirtiú capall fágháil dhó-san gach deich míle . Chuaidh an Blácach ar a charbaidh agus bhí na caiple ag fanacht leis gach deich mile agus chuaidh siad ar cois i n-áirde an bealach ar fad. Nuair a tháinig sé go Crosbóin chuala muinntir Clár Cloinne Muiris fuaim cosa na
    Máire Ní Fhlannagáin
    An Seanbhaile Bocht, Co. Mhaigh Eo