School: Árd Cróna

Anagaire, Co. Donegal
Éamonn Mac Suibhne

bhean.
    Lá thar na bhárach chuaidh Máire go dtí an siopa agus thóisigh Michéal ag deánamh na mine. Nuair a tháinig Máire bhí lán an t-seomra de mhin deánta ag Micheal agus níor innis sé de Mhaire cia an áit a bhfuair sé an mhin. Lá thar na bhárach bhí Máire ar shiubhal arais agus dar le Michéal go ndeanfadh sé moil mór mine an lá seo agus go n-dhíolfadh sé an bho annsin. Tháinig lá an Aonaigh agus chuaidh Micheal ‘un Aonaigh leis an bho ach sula deachaidh sé chuimil sé an rud a fuair sé ar an stáca de na chuid súl agus nuair a bhí sé ar an Aonach chonnaic sé ceann de na daoine beags agus labhair sé leis. “Caide-n súil a bhfeiceann tú mise leis?” arsa’n fear beag. “Le mo shúil dheis,” arsa Michéal. Le sin go díreach thug an fear beag buille do Mhicheal isteach i n-a shúil dheis agus d’fág sé dall é go dtí la a bháis.