School: Árd Cróna

Anagaire, Co. Donegal
Éamonn Mac Suibhne

1. (continued from previous page)
    “Anois”, arsa seisean leithi, “dheanfainn sin leat fhéin, acht tá idé agat le fágail níos measa no sin”. Chuaidh an doctúir isteach ‘un toighe roimpí agus rinne sise moill bheag ag an doras. Nuair a bhí sí ag tarraingt suas comhgarach ar an doras léim cearc bheag bhreac amach ins an bhealach aici. Dubhairt an chearc léithi go rabh a beirt dheirbhshiúrach istoigh ‘sa teach agus go mbéadh luthgháir mhór orthu roimpi.
    Dubhairt an chearc léithi fosta go rabh coire mór ar an teine agus é lán uisge leis an triúr acu a bhruith istoigh ann. “Anois, nuair a rachas tusa isteach”, ars ‘an chearc léithi, “iarrfaidh an t-seanbhean oraibh -mhur dtriúr- ceol a dheanamh dithe, agus an bhfuil fhios agat caidé ‘dhéanfas sibh? Fághaigidh min choirce agus deánaigidh trí bhunnóg arán-choirce de, agus cuirigidh amhrán isteach in achan cheann acu. Rachaidh an doctúir ar shiubhal a luighe agus tuitfidh sé n-a chodladh. Tá an t-sean bhean dall, agus nuair a rachas na bunnogaí a’ cheol tuitfidh sí n-a codladh.
    Annsin tabhairigidh sibhse libh an dhá choileán atá ag an madadh agus imthigidh”
    Chuaidh an bhean isteach agus chonnaic sí a (beirt) beirt deirbhshiúir ‘na suidhe istoigh roimpi. Bhí an t-sean bhean n-a suidhe ‘chois a’ teallaigh, agus d’imthigh an doctúir ar siubhal a luighe. Rinne achán bhean de na giorsachaí bunnóg aráin agus chuir siad amhrán isteach in
    Máire Ní hEaluighthe
    Nóra Bean Uí Bhranainn