School: Béal Feirsde / Belfarsad (roll number 16374)

Béal Feirste, Co. Mayo
Prionnsias S. Ó Gallachobhair
The Schools’ Collection, Volume 0085C, Page 20_008

The Schools’ Collection, Volume 0085C, Page 20_008

1. Is iad seo luibheanna a déanas díoghbhail ar talamh na ndaoine,néantóga, caoich, copóga, gunnaí pléasgáin; Déanann siad an talamh bocht. Tá na neantóga go maith i gcoir mucaig agus lacann. Tá leigheas i nantógaì I gcoir a bruitineacha. Bruitheann siad na nantogaí agus olann siad a suath. Déanann an samain agus na nantogaí caoich dioghbhail do na daoine agus déanann siad an talamh do bochtaí agus na barraí. Bíonn croch beag ar na preamhaca ina bhíonn droch talamh. bocht. Déantar usaid de na luibheanna I gcoir bídh do na daoine agus do na
    Tomás Ó Ceamarcaigh