School: Béal Feirsde / Belfarsad (roll number 16374)

Béal Feirste, Co. Mayo
Prionnsias S. Ó Gallachobhair
The Schools’ Collection, Volume 0085C, Page 05_007

The Schools’ Collection, Volume 0085C, Page 05_007

1. (continued from previous page)
    ("Ardán na Mantradh") Chuala mé mo mháthair ag rádh gurbh é an fáth gur ghlaoidh na seandaoine an t-ainm sin ar an árdán (mar gheall ar go raibh Mhantrac déanta ar mullach an ardan)
    "Árdán leathar Tugadh an t-ainm sin a'r gheall ar go bhfuil sé nios leithne ná na h-árdáin atá tárt air.
    ("Árdán maire mhór") Bhaist na seandaoine an t-ainm sin ar an árdán sin mar gheall ar go raibh bean ina comhnuidhe i dteach mhór ar thaobh an árdán sin
    "Aedán mór" Is é an fáth gur baisteadh an t-ainm sin ar an árdán sin mar gheall ar go bhfuil sé níos ná na h-árdáin atá thart air.
    "An Árdán beag" Bhaist na seandaoine an t-ainm sin ar an árdán mar gheall ar go raibh níos lugha ná na h-árdáin a bhí thart air.
    Siobhán Nic Manamon