Scoil: Scoil Mhuire, Na Forbacha (uimhir rolla 2386)

Na Forbacha, Co. Galway
(name not given)
Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0070C, Leathanach 05_022

Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0070C, Leathanach 05_022

Ar an leathanach seo

1. Bhi feilméara ann ins an t-sean aimsir agus ní raibh aige acht aon mhach amáin. Aon oidhce amáin dubairt sé le na mhach a dhul amach ar an sliabh, agus an mada caorach thabhairt leis agus na caoire a tabairt abhaile go dtiubradh siad ag an aonach iad. Rinne an mach amhlaidh. Rinne sé aitgiorra treasna ó'n teach go dtí an sliabh. Bhailig an mhada na caoire suas ar fad dhó. Annsin d'imtigh leis abaile. Bhí chuile shórt ag dul ar agaidh go maith dhó no go dtáinic sé go dti an choill. Ní raibh an choill seo acht tamall beag ó'n a theach fhéin. Chuala sé ag a shean athair ariamh go mbiodh taidhbsidhe sa gcoill sin agus nach raibh am ar bith ba mheasa
    Siúbhán Ní Chúláin
    Tomás Ó Cúláin