School: An Clochar, Cill Ruis

Kilrush, Co. Clare
An tSr. Pól

1. Roimh an gorta bhí na prátaí go flúirseach, ach bhí na daoine ró leisgeamhail iad do bhaint. Ar feadh trí mblian níor fhás aon prátaí inaon chor, mar gheall ar sin tháinig athrú ar na daoine, mar ní raibh aon rud le n-ithe acu.
    Bhí alán daoine i gCill Ruis roimh an gorta ach tar éis sin fuair alán díobh bás leis an bhfiabhras agus an ocras. Cuireadh le chéile iad san bpoll céadhna ins na díogha.
    An t-am san bhí na daoine 'na gcomhnuide i dtighte déanta de cré agus tá na fothracha le feiscint i Sreath go dtí an lá seo. Nuair a tháinig an gorta ar na prátaí, ní raibh ach turnaipí le n-ithe ag na daoine.
    Gach Aoine thugadh na tighearnaí talmhan annruithe do cuid des na daoine chun iad do mhealladh chun an creideamh do shéanadh. "Soupers" a tugtaí ar na daoine
    Máire Ní Iubaird
    Kilrush, Co. Clare