School: An Clochar, Cill Ruis

Kilrush, Co. Clare
An tSr. Pól

1. Tráthnóna Máirt na h-Inide bailigeadh buachaillí an bhaile le céile agus aon fhear nó bean ionphósta a casadh ortha sa tsráid, chaithidís téad 'na dtimcheall agus tharrainghidís ar fuaid na sráide leo iad. Deirtí go mbídís 'ghá mbreith leo chun na Sceilge ach is ag magadh a bhídís.

Cáit Ní Laoigleis
    Sráid Uí Sehanacháin,
    Cill Ruis
    a fuair an scéal so ó n-a h-athair.
    Cáit Ní Laoighleis
    Kilrush, Co. Clare
  2. Bíonn a lán pósadh san gceanntar so an lá sin. Deineann gach duine pancóga agus cuireann siad fáinne, cipín, raol, cnaipe, bonn, píosa éadaigh isteach ionnta,

An duine a gheibheann an fáinne deirtear gurb'é is luatha pósfar, an duine a gheibheann an cipín beidh sé 'na bhacach, an duine a gheibheann an cnaipe beidh sé 'na thailliúir.
    Is minic a éaluigheann fear le cailín an oidhche sin.

Peig Ní Dhomhnaill,