School: An Clochar, Cill Ruis

Kilrush, Co. Clare
An tSr. Pól

1. (continued from previous page)
    a glach é. Ní raibh morán "Soupers" annso, b'fhearr leo bás d'fághail ná an annruithe d'ól. Tá an t-ainm sin "Soupers" annso fós.
    Bhí tighearna talmhan annso dárbh' ainm "Vandeleur" agus bhí sé go maith carthannach dos na daoine ach in-iarthar an Chláir bhí fear d'arbh' ainm "Sheedy." Bhi sé cómh dían san ar na daoine gur fhás an féar glas suas tréna chorp nuair a fuair sé bás.
    Máire Ní Iubaird, Cill Ruis.
    Mo shean-mháthair a thug an t-eolas seo dhom
  2. Bhí gorta mhór san tir idir na blian 1646-1647(sic). Dhein sé díoghbhail mhór do'n ceanntar seo. Bhí alán daoine ann roimh an gorta ac in dhiaidh na gorta bhí timcheall leath de's na daoine ann. Sá bliain 1845 nuair a bhí gais-ghlasa ar na prátaí do chonnaic na daoine aicíd eígin ag teacht ortha; ní fheacadhar a leithéid riamh cheana agus níorbh fhios d'éinne aon t-slighe cun é do chosc. Dóbh é aícid é ná an "dubh". Do bhí fhúrmhór na ndaoine san paróiste bocht agus ní bhíodh de bíadh acu ac prataí agus bainne cé go raibh alán stuic
    Brigíd Ní Dheagháidh
    Doonnagurroge, Co. Clare