Scoil: Kilfenora (B.) (uimhir rolla 2155)

Kilfenora, Co. Clare
P. Mag Fhloinn

1. (gan teideal) (ar lean)

In aice le mo theach tá portach ar a dtugtar Gort na mBall. Ins an portach seo timpeall seasca bliain ó shin do fuarthas an bóna déanta d'ór agus tá sé le feiscint ins Iarsmalann Náisiúnta na hÉireann i mBaile Átha Cliath.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    27
    Bhí sé naoí dtróigh ón mbarr fuair sé an rud luachmhar seó.Deirtéar go ráibh troid uatbhasach timcheall na háite deó An tróid a dubhairt me deirtear gúr tosuigh sé i mbaile carraigh ináice Cillfhíonnabhrach .Do leán an troid tré mbaileUíbriain Cathair -A-Mor thúaidh agus Gort -na- mbállagus cuireadh deireadh léis í dóirín.Insan ait sin is féidir Cárn mor clocha a feischint ar a dtugtar Cárn Connaóta .Deirtear gúr cúireadh an carn mor dé clocha suás an áit na cúireadh an rí no an taoiseacha fúáir bás ins an cath .Chun a teasbhaintan méid saighhdúir a bhí aige beigin do gach saighdiúir cloch a chúr os cíonn ná h-áite na cuireadh an rí no an taoiseach.An bona a fuarad i Górt ná mbáll deirtear gúr leis an rí no an taoiseach a fuair bas ins an cathe .In aon míle naoígceadh tríocadh is a sé do fuárad urn inaice urn inaice leis an ait a fuarad an bóna .Tá sé ins Iarslann Naisiúnta na h-Éireann .Deirtear go raibh Broch mar ainm ar duine de na taoisigh a throid ins an cath .Deirtéar go bhfuil go leór rudaí le fáil i bpairc an chatha .
    Séamus Ó Sealbhaigh