School: Scoil na mBráthar

Tipperary, Co. Tipperary
An Br. C.B. Ó Cuinn

Bóthar an Uisce
    Tá an bóthar so timcheall mile slighe amach ó'n mbaile. Tá loch in aice an bhóthair, agus sin é fáth, Bóthar an Uisce.

Cor Daingean
    Cor obann san bhóthar timcheall trí mhíle amach ó'n bhaile - Cor Daingean a tugtar air.

Cill Seáin
    Ceall do bhí ann fadó ag naomh. Ní'l aon eolas cruinn 'na thaobh. Is ann do bhí a Tighearna Talmhan, Mac Uí Lowe 'na chómhnuidhe. Anois tá Aithreacha an Sprioraid Naoimh 'nc gcómhnuidhe ann; an naomhthacht ba dhual dhó ag casadh arís ar an áit.

Cill Fiacail
    Áit idir Tiobraid Árann agus Caiseal. Deirtear gur chaill Naomh Pádrauig fiacal leis agus é ag teacht ó Chaisil, agus gur bhunaigh sé ceall bheag ann.

Leach an Tairbh
    Carraig mhór í seo ar bhárr Sliabh na Muc. Tá scoilt mór innte. Tá leaganacha áirithe a deireann gurbh é Fionn Mac Cumhaill do chaith an