School: Scoil na mBráthar

Tipperary, Co. Tipperary
An Br. C.B. Ó Cuinn

1. Bhí an tobar so i bpáirc an Tighearna Talmhan, Mac Uí Lowe (Tá sé seo glanta leis as an áit le tamaill anois) Protustúnach dilís do bh ann, agus ba scian i gcroidhe dhó na "hÉirinnigh Amheolacha" d'fheiscint ag teacht isteach go dtí a pháirc agus "geatsaí is nósanna amaideacha" do bheith dhá gcleachtadh aca. Rud eile fós, is minic do leagadh na daoine an claidhe ag dul isteach dhóibh, mar do bhí Mac Uí Lowe cómh beag beann san ar a Thineontaí nach gcuirfeadh sé geata na séineanna (?) ann . Fé deire do bhris ar a bhfoidhne aige.

Liam Ó Riain Corríg Mhór do bhailigh ó Liam Mac Cárthaigh, Sráid an Bhainnc, T. Árann.

D'órduigh sé d'á lucht oibre straighean do chur san dtobar agus é dhúnadh ar fad. Cuireadh an Straighean ann. Maidean lá ar an márach cá bhfeicfidhe an tobar ach ar an dtaobh eile de'n bhóthar. Cuireadh straighean ann airís, agus i rith na h-oidhche d'aistrigh an tobar arús go dtí an áit 'na raibh sé ar dtúis.
    Liam Ó Riain
    Corrogemore, Co. Tipperary