Scoil: Scoileanna i gCraoibh an Sciobairín de Chumann na Múinteoirí Náisiúnta

Skibbereen, Co. Cork
Mícheál Ó Cuileannáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    (VIII) 4. treidhb = An focal beárla tribe + an focal Gaedhilge treibh. 8. Níl an líne seo go ceart is baoghlach
    (IX) 1. Do roinn na bráithre (Ní thuigim é) a gcuid gan spéir ann. Tá mórán des na foclaibh neamh choitianta (?) eile le fagháil sa "Tuireamh."
    Cléirceas (II) 6. gan séimhiú ar an darna C

Chonaiceamair romhainn gur chuir Mícheál cóíp den Tuireamh ag triall ar an Athair Domhnal Ó Súileabháin go Drochad na Banndan chun Béarla agus Laidean do chur air.
    Is dócha liom gur iarr sé cabhair ar dhaoinibh náché. Ba mhaith leis an caoine gan locht - e bheith thar bárr le feabhas.
    Do chomáín sé an rann so síos anso ag triall ar Chonchubhar Ó Conchubhair ar a dtugtaithí Crobhairín Liath. Bhí sé na chomhnuidhe i nDoire gClathach i bpróíste Dhrom 'á Liag. Bhí mac mic leis na mháistir scoile ann anuas go dtí triochad bliain ó shin. Bhí Gaoluinn bhreagh agus seanaimsireacht thar meon aige. Beannacht Dé leo.

A bhráthair ghairid na gConnors ón mBanndain mín
    A mhic an Athar is blasta ar phár do scríobhadh