Scoil: Sliabh Riabhach

An Sliabh Riabhach, Co. Cork
Éamonn Mac Suibhne

Ar an leathanach seo

1. Chuaidh sagart go dtí stathúin maidean fhuar earraig shneachtaig. Bhí gach aoinne a thaghadh isteach fuar agus sneachta ortha. Bhí teine bhreágh sa tigh agus bhí Eoghann Ruadh 'na shuídhe ar chathaoir ós a cómhair amach agus ní leigfheadh sé d'aoinne dul go dtí an dteine. Bhí an sagart ag eisteacht faoisdine agus tugadh sé srath-fhéachaint anonn ar Eóghan anois is arís Fé dheire labhair sé is dúbhairt, "Eirigh as san a bhacaig is leig dos na daoinibh fuara dul go dtí an dteine. D'eirig Eóghan annsan do shuig sé ar charn beag móna a bhí thiar ag bun an tíghe. Chuaidh an sagart ag léigh Aifrinn ach má dhein níor tháinig Eoghan ar a ghluainibh in aon chor. "Cad na thaobh ná tagann tú ar do ghluinibh a bhacaig arsan sagart leis. D'eirig Eóghan le linn na bhfocal san a cloisint 'na choilig sheasamh is dúbhairt go feargach.
    "Ní hé an t-ainghise ba mheasa liom bheith síos go deó,
    Ach an tancuisne[?] a leanann í thar [?],