School: Clanna Caoilte (B.) (roll number 12286)

Clonakilty, Co. Cork
Ss. Ó Síthe

1. (continued from previous page)
    na franncaig thar fhalla na roilge amach. Thugtar aghaidh ar a' mbóthar siar. Ar a' bPíce a stadadar an cead oidhche agus nuair chonnacadar gasra tighthe phreabadar isteach ionta agus bhí mná a' béicheadh is ag a' lúirig agus ritheadar as na dtighthe amach agus na fir na dteannta. D'ith na franncaig gac rud a dtáinig rómpa. Cguaidh an scéal go Rod gurb amhlaidh a dhíbir Seán Ó Collamán, file, ó roilg na Cíll Gairibhe iad, le rann. Bhí file ag a' Ros agus Mícheál Ó Caoimh a b'ainm dó. Chuala sé scéal na Franncach. Chuir se roimis iad a rógairt síar thar an Ros. Nuair a bhíodar a' theacht chuaidh se isteach san Roilg agus d'fan sé ann go dtí go dtánaghadar agus ar sé i-n árd a chinn agus a ghutha. Tá coillte, díoghracha gleannta is cnuic
    I mbinn dubh na saoite atá
    i gCeanntar Ruis