School: Clanna Caoilte (B.) (roll number 12286)

Clonakilty, Co. Cork
Ss. Ó Síthe

1. (continued from previous page)
    a gclaidhe agus bhí sé a ghríosa chun léimt agus nuair ná dearfadh an capall san tharraing sé gunnán amach as a phóca agus lamhaig sé é. Ar seisean le na bhean annsan, "Nuair ná deanfar-sa rud orm-sa beidh san agat." Chuireadar cuid eile den bhóthair díobh agus chonnachadar bó bhradach istig 'na ghardha. Dhein sé iarracht í cur amach tríd an geata ach theip air. Le sin tharraing sé an gunnán amach agus lámhaig sé an bhó. Bhain san preab as a mnaoi, nídh nác ionghnadh. Ragaimíd abhaile anois ar seisean. Nuair a bhíodar tamall ón dtig leog sé fead ar an ngadhar. Níor tháínig an gaidhir chuige ró-mhear agus tharraing sé an gunnán amach as a phóca agus lamaig sé an gadhar agus ar sé le na bhean airis, "Nuair ná deafair-sa rud orm-sa beidh san agat. Tháínig a t-athair ar cuaird chúca tréis seachtmhaine agus bhí áthas a chroidh air toisc an athrú a bhí tréis teacht ar Mháíre. Bhí sí ag obair chomh tapaidh is a bhí innti.