School: Drom Clúmhach (Dromclogh) (roll number 16246)

Dromclogh, Co. Cork
Riobárd Ó Ceallaigh

roinnt airgid leis le díol as an olainn.
    Ansan do thug sé an croiceann agus an t-airgead ar ais go dí a athair. "Seo é an 'croiceann is a luach' duit" ar seisean leis an athair.
    D'fhiafruigh an t-athair de an aithneochadh sé an cailín a thug an croiceann agus an t-airgead dó agus d'fhregaair an mach go n-aitheochadh.
    "Téighir láithreach agus pós í, mar eadh," ars an t-athair. Do chuaidh an mac agus do phós sé an cailín agus tháinig sé féín agus a bhean ar ais chun comhnuidhe leis an athair.

AN FÁTH GO N-ÚSÁIDEANN SAOR DRÓ
    Aon lá amháin bhí an Gobán Saor agus a mhac ag tógaint falla. Ní rabhadar i ndán an falla do thógaint díreach. Tháinig bean an mhic amach agus í ag cniotáil. Bhí sí ag féachaint ar an obair ar feadh tamaill agus chonnaic sí ná raibh na fir ag déanamh na h-oibre i gceart. Do chuaidh sí anonn go dtí an falla agus do chuir sí an snáithe a bhí in a láimh aici fan an fhalla. Ansan chonnaic an Gobán Saor agus a mhac cá raibh an locht ar a gcuid oibre. Ón lá sin anuas úsáideann gach saor dró chun an falla a choiméád díreach.

BÁS AN MHIC
    An Gobán Saor agus a mhac a thóg Cloigtheach Sheandúin i gCorcaigh. Lá amháin dubhairt an