School: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Cork
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

1. Do cailín ann uair amháin agus do bhí sí agus na comhnuidhe a gcúil aodha agus do bhí sí a na séarc agus bhí sí ana mhaith chun aomhránaideacht.
    Do bhí fear i mbaile Mhúirne aon uair amháin agus gan amhras bhí sí sin ann. Nuair a bhí sí ag dul abhaile timpeall a h-aon a cloch is d'oidhche,d'airigh sí an foraram i na dhiaidh ceap sí gur duine eigin a bhí ag teacht ón bhfeis a bhí ann.
    D'fhan sí leis ach má fhan do stop sé sin leis. Dubhairt sí "Brost ort" ach d'fan an rud san áit i na raibh sé annsan d'imigh sí mirte ansan agus naur a bhí sé mighthe do thosnaigh sé sin ag scubha leis. Púca a bhí ann is dócha.