School: Doire Chonaire (roll number 4845)

Derryconnery, Co. Cork
Éamonn de Paor

1. (continued from previous page)
    cnámh do lasadh ins gach áit agus do bhíodh ana cuid spóirt ag na daoine óga ag rinnce mór tímcheall ar an dteinne.
    Lá 'le Mhicíl:-
    tagann Lá le Micíl in deire an Meadhon-Fóghmhar Bhí sé mar nós ag na daoine an obair go léir do déanta achu i gcómhair an lae sin bíonn an geireadh ó'n lá san amach
    Oidhche Coile:-
    Deirtear ó'n lá sin amach go mbíonn na laetheannta ag dul i giorreacht coiscéim coilligh.
    Oidhche Cinn Blíana:-
    Tugtar oidhche an Dhóchain Móir ar an oidhche sin. Deirtear mar a níosfad duine a dhóthain an oidhche sin na íosfadh sé a dhóthain ar feadh na blíana. Téigheadh na daoine amach fadó féachaint cad é an treó 'na mbeadh an ghaoth ag séideadh agus dhá mbeadh sí aníar do bheadh an blían ag na Sasanaig.
    Nodlag na mBan:-
    Oidhche Nodlag na mBan deirtear go ndeintear fíon do'n uisce i lár na h-oidhche agus ba ceart mórán uisce do bheith istig an oidhche sin.
    Lá 'le Bríghde:-
    Ins an t-seana saoghal