School: Doire Chonaire (roll number 4845)

Derryconnery, Co. Cork
Éamonn de Paor

1. Lá amháin do chúaid an Mháthair Bheannuighthe isteach sa cheárdcainn agus do bhí bláth bán na loch aice na láimh agus thug sí don gabhainn é chun é chur na chasóig agus dúbhairt sé go raibh sé ró leath lámhach an úair sin agus do rug sé air agus do chaith sé isteach san ngúail é agus tá sé ráidhte ríamh ó sion "Tá dath an ghúail ar an ghabhainn agus dath an bhlátha ar an ngúail."
    Núair a bhí Ár Slánuightheóir curtha san úaigh tháinig an chiarróg agus do bhain sí greim as agus níor mhaith le h-aoinne an chiarróg ó shion. Tá sé ráidhte ages na sean daoine aoinne a ghearfadh an ceann de le'n a fhiachala go mbíonn seacht peaca marbhachadh acu agus más fíor é is olc soláthar an
    Tadhg Ó Cruadhlaoic